{ "title": "Hamilelikte Varis", "image": "https://www.varis.gen.tr/images/hamilelikte-varis.gif", "date": "21.01.2024 02:28:18", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "Hamilelikte varis, Varis cilde yakın bulunan toplardamarların genişlemesi nedeniyle oluşan bir rahatsızlıktır. Varis genetik yatkınlık başta olmak üzere pek çok nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Damarlarda yaşanan genişleme hem görsel anlamda kişiyi rahatsız edebilmekte hem de kişiye ağrılı anlar yaşatabilmektedir. Genişleyen varis damarları mor renkte bir görünüm alır. Varis vücudun pek çok yerinde görülebilir. Vulvada, bacaklarda oluşabilir. Gebelikte çok sık rastlanan basur hastalığı da bir tür varistir ve bu rahatsızlık gebelikte daha fazla açığa çıkar. Gebelik varise yol açan etkenlerden sadece biridir. Gebelik döneminde kan hacminin artması, gebelik hormonu olan progesteron hormonunun damarlardaki kasları gevşetmesi ve rahmin büyüyerek damarlara baskı yapması gebelikte varis riskini daha fazla arttırır.

Varis kadın erkek her iki cinste de görülebileceği gibi erkeklere nazaran kadınlarda daha fazla ortaya çıkar. Tüm gebelerin yaklaşık %20'si varise maruz kalabilir. Gebelikte bacaklarda ortaya çıkan varis normal doğumu engelleyecek bir etken değildir. Ancak gebelikte vajinanın dış bölgesinde oluşan ve oldukça geniş bir yapıya sahip olan varislerin normal doğum anında kanamaması için normal doğumun çok dikkatli yapılması gerekir. Normal doğum sonrasında gerçekleştirilen doğum dikişi adı verilen epizyoteminin çok özenli yapılması gerekir.

Hamilelikte Varis Oluşumunu Engellemek İçin Neler Yapılabilir?
Hamilelikte Varis Tedavisi Nasıl Yapılır?

Varis tedavisi ameliyat, varis çorabı, egzersiz ve birtakım ilaçların kullanımı ile yapılabilir. Ancak gebelik dönemi varis ameliyatı için uygun bir dönem değildir. Hamilelikte hafif varislerde tıbbi müdahaleye gerek duyulmayabilir. Evde varis önleyici yöntemler ile hafif varisler kontrol altına alınabilir. Ancak hamilelikte gelişen varis çok şiddetli ise varis çorabı önerilebilir. Varis engelleyici bacak egzersizleri yapılabilir. Ameliyat, lazer ve skleroterapi hamilelik dönemi için uygun tedavi seçenekleri değildir. Hamilelikte kullanılan varis çorapları toplardamarları sıkıştırarak damarlarda kanın göllenmesini önleyici etki yaratır. Ayrıca doğum sonrası varislerde büyük ölçüde iyileşme sağlanabilir.
" } ] }