{ "title": "İç Varis Ameliyatı", "image": "https://www.varis.gen.tr/images/ic-varis-ameliyati-8873.jpg", "date": "19.01.2024 13:00:28", "author": "Süleyman mutlu", "article": [ { "article": "
İç varis ameliyatı: İç varis venöz yetmezliği olarak da bilinmektedir. Toplardamar, bacaklardaki oksijen miktarını azaltmış olan kanı kalbe taşıyan damarlar olarak bilinir. Ayakta dururken kanın bacaktan kalbe toplanmasını baldır ile ayaktaki adele yardımıyla gerçekleşmektedir. Çeşitli hastalıkların etkisi ve yaşın ilerlemesiyle toplardamarın zayıflamaya başlar. Toplardamarlar zayıfladıkça gevşemeye kanı kalbe iletme görevinin bozulmasına ve kanın bacaklarda birikmesine sebebiyet verir. Toplardamar içerisindeki basıncın artması sonucunda varislere şişme ve derilerin değişmesi ile yaralara neden olmaktadır. Toplardamarlar kalbe doğru açılan kapaklara engel olmaktadır. Toplardamardaki kapağın bozulması ile kanın yukarıda tutamaması ile aşağı doğru akmasını sağlar ve böylelikle ayaktaki kanın devamlı birikmesine ve buna bağlı olarak iç varise yani kronik venöz yetmezliği meydana gelir.

İç varis ameliyatı nasıl olur?

İç varis ameliyatı için iç varis belirtileri gösteren kişilerde uzman, muayeneden sonra doppler ve gerekirse karnındaki toplar damar görüntüleme yönelik inceleme yapar. Toplardamarının bozulması ile ters yönde akım toplar. Damarda oluşan kapanıklık ya da darlık bazen de bu duruma hepsinin olduğu tespit edilebilir. En temel sorun ne ise onu üzerine tedavi edilir. Ameliyatta en temel amaç kişinin hayatını rahat ettirecek bir şekilde düzenlenmelidir. Varis hastalığı kesin olarak belirlenmişse kesin ve kalıcı tedavi mümkündür. İç varis ameliyatında yüzeysel toplardamar kapak rahatsızlığından kaynaklanıyorsa bu damar ameliyat ile ortadan kaldırılarak tedavi edilir. Bu durum varisden daha ağır bir durumu oluşturur. Bu sorunun kapakları bozuk olan ve kanı aşağıda gitmesini engelleyemeyen toplardamarın ortadan kaldırılmasını gerektirir. Bu sayede kan sağlıklı damarlarda yukarı doğru giderek kalbe ulaşır ve ayakta birikme yapmaz.

Hastalarda iç varisin gelişimi engellenmelidir. Engellenen varis bacakta oluşan yakınmaların azalması sonradan meydana gelebilecek sorunların önlenmesi için tedaviler uygulanır. Bu tedavilerde öncelikle kanın pıhtılaşmasını önleyecek antikoagulan tedavi ile varis çorabının kullanılması gerekir. Ayrıca pırt eritici ilaçlar verilerek tedavi yapılabilir. Tıkanmış damarlar içerisinde özel bir pırtı eritecek ilaç verilmesi cerrahi ya da kateder olarak pırtının çıkartılması yoluyla yapılabilir. Damarda tıkanık oluşumuna engel olmak için anjiyo ve stant uygulamalarına başvurulabilir.

İç varis ameliyatından sonra hastaların neredeyse tümünde elastik kompresyon tedavisi uygulanır. Bu tedavide bacakların elastik bandaj ile kapatılması ya da varis çorabı gibi dışarıdan baskı sağlayan metotlarla toplardamar dışarıdan desteklenir. Ameliyattan önce teşhis edilen iç varis hastalığına sahip olan kişiler bacaklarını yüksek kaldırmalı, düz yatmak ya da oturmak yerine yatarken dizleri kalp düzeyini kaldıracak şekilde yatılması bacaklardaki şişliğin azalmasına yardımcı olur. Ayakta durmak, oturmak, yürümek, hareket etmek kanın ayakta çoğalmasını engellemeye çalıştırıcı egzersizler düzenli bir şekilde devam edilerek ameliyattan sonra da buna bu hareketlerim yapılması elzemdir.
" } ] }