{ "title": "Varis Ameliyatı", "image": "https://www.varis.gen.tr/images/varis-ameliyati-1844.jpg", "date": "21.01.2024 01:29:04", "author": "Buket Korkmaz", "article": [ { "article": "Varis ameliyatı, Bacaklarımızda bulunan toplardamarlarımızın görevini yerine tam olarak getirmemesinden kaynaklı olarak bu damarların kıvrılması ve kanın birikmesi sonucunda toplardamarlar dışarıya doğru şişer. Bu durum çok ağrılı, krampların girmesine ve tedavi edilmediği takdirde daha büyük sorunların olmasına neden olacaktır. Sürekli olarak ayakta çalışmak zorunda kalan ve sürekli oturan insanlarda sıklıkla görülmektedir. Varis genetik olabileceği gibi alkol ve sigara kullananlarda da görülmektedir. Dengesiz beslenmek, kırmızı et tüketmek ve hayvansal yağları da tüketmek neden olmaktadır. Varis belirtileri taşıyorsanız o zaman varis çorapları giyinmelisiniz. Kilo almamaya özen gösterip, fazla kilolarınız varsa vermelisiniz. Varis için ilaçlar sadece ilerlemesini durduracaktır. Kalp damar cerrahi tarafından yapılacak olan gerekli muayene sonucunda gerekli görürse ameliyat edilmesi gerekmektedir.

Varis ameliyatı olmadan bilmeniz gerekenler

Kirli kanı tekrar kalbe ve akciğere gitmesini sağlayacak olan safen toplardamarların çıkarılması işlemidir. Bu varis ameliyatının amacı toplardamarların içerisinde olan kanın daha da aşağılara inmesi sonucunda varislerin daha da çoğalması engelleyip, oluşan kötü görüntüyü ortadan kaldıracağı gibi ağrıyı ve şişliğinde yok olmasını sağlayacaktır. Varis ameliyatları genel anestezi ile yapılabilmektedir. Sadece bacakların uyuşturulduğu spinal anestezi ya da sadece varisli olan damarların çıkarılacağı bölgenin uyuşturulup lokal anestezi ile de yapılabilmektedir. Hastanın doktora giderek estetik olarak varislerden dolayı görünümden şikâyetçi olmaları, aşırı bir ağrı, sürekli olan gece krampları, şişme gibi rahatsızlıklardan dolayı doktora gidince yapılacak doppler adındaki ultrason sayesinde ameliyat olup olmayacağına karar verilir. Varisler çok fazla olmasına rağmen hastanın çok büyük bir şikâyeti olmayabilir. Fakat bu hastaların ayak bileklerinin çok küçük mavimsi damarlar beliriyorsa mutlaka ameliyat olmaları gerekmektedir.

Varis ameliyatı nasıl yapılır?

Kasıktan veya ayak bileği hizasında oluşan bölgeden bazı özel durumlarda da diz kapağında yapılacak olan birkaç santimlik kesiler açılır. Bu kesiler toplardamarların olduğu yerlerdir. Damarların uçları özel olarak bağlandıktan sonra kesilir. İçerisine çok özel üretilmiş olan bir damar sokularak ilerletilir. Damarın diğer ucuna geldiğinde özel üretilen bir somun yerleştirilerek tel yavaş yavaş çekilir. Bu sırada kıvrılan toplardamarlar telin çekilmesiyle birlikte damarlarda çıkarılır. Birkaç santimlik kesiler dikilir. Ayrıca bunun dışında da oluşabilen varisler bulunmaktadır. Bu varislerin çıkarılması da varislerin üzerinde çok küçük milimlik kesiler açılarak varise neden olan damarlar çıkarılır. Bu damarlara açılan kesiler dikilme gereği olmayacak kadar küçüktür.

Varis ameliyatlarında yapılan yenilikler

Günümüzde artık gelişen teknoloji sayesinde lazer ya da radyofrekans gibi yöntemler sayesinde daha kolayca yapılmaktadır. Bu yöntem sonucunda ameliyat süresi daha kısa süreceği gibi, hastanın gündelik hayatına dönmesi de daha kolay olmaktadır. Özellikle de ameliyat esnasında ultrason kullanılması sayesinde daha da kolayca ameliyat yapılır ve kesin sonuç alınır. Toplardamarların arızalı olan kısmı ultrason sonucunda yapılır. Fakat daha önceki yıllarda ameliyat esnasında ultrason kullanılmazdı. Ultrasonu çeken ve ameliyatı yönlendiren doktor ayrı iken ameliyatı yapan cerrah doktorlardı. Yenilikler sayesinde artık anestezi daha hafif olup, hastalıklı olan damarların hepsinin çıkarılması yerine sadece hastalıklı bölüm kesilerek daha kolayca çıkarılmaktadır.

Varis ameliyatının yan etkileri nelerdir?

Bütün ameliyatlarda anestezi uygulanarak yapılmaktadır. Alerji, solunum yetmezliği, kanama ve enfeksiyonlar gibi yan etkileri olabilir. Bu anestezinin her insan da olmasa da bazı insanlarda yan etkileri olabilir. Bunun dışında azı cerrahı yan etkiler olabilir. Varis ameliyatından sonra bazı insanlarda, morluklar, ayak bileğinde ve diz hizasında zaman zaman duyu kaybı görülebilmektedir. Ayrıca bu alınan varisler sonrasında tekrar varislerin olabilmesi görülmektedir. Bazı hastalarda ameliyat sonrasında ameliyat olan bacağın uyuşması ve karıncalanması görülmektedir. Bunun nedeni olarak, toplardamarlar çıkarken bazı sinirlerin zedelenmesi olmaktadır. Birkaç ay içerisinde geçmektedir.

Varis ameliyatı sonrası yapılması gerekenler

Ameliyat olunan gece ve birkaç gün daha ağrıların olması normaldir. Doktor tarafından verilen ağrı kesici kullanılması gerekmektedir. 1 ay boyunca mutlaka doktor tarafından tavsiye edilen ve aşırı sıkmayan varis çorapları giyilmesi gerekmektedir. Genellikle ameliyat sonrasında hastanın aldığı narkoz geçtiğinde taburcu edilirler. Hastanın 2 gün sonra duş alabilir. Fakat bacaklara asla sıcak su tutulmaması gerekmektedir. Her gün düzenli olarak 1 saat boyunca yürüyüş yapılıp, güneş ya da sıcak yerlerden uzak durmalısınız. İyileşme süresinde damarların olduğu bölgede sertlikler ve kahverengimsi renkler olabilmesi görülebilir. Bu durum gayet normal olduğundan endişelenmeyin. Sürekli olarak ayakta hareketsiz olarak durmaktan kaçınmalısınız. Ayağınızda şiş oluşursa mutlaka ayaklarınızı havaya kaldırıp bir süre bekleyin. Özellikle de ameliyattan sonra 1 ve 6. Ayda ondan sonra da her yıl doppler ultrasonu çektirmelisiniz.
" } ] }