{ "title": "Varis Nasıl Önlenir", "image": "https://www.varis.gen.tr/images/varis-nasil-onlenir.gif", "date": "19.01.2024 15:16:46", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "Varis nasıl önlenir, Varis bir çeşit damar hastalığı olarak tanımlanır. Bu hastalıkta toplardamarlarda meydana gelebilen genişleme sonucunda çatlamalar ve vücudun bazı yerlerinde iyileşmeyen yaralar oluşmaktadır. Varis hastalığı kadın veya erkek gözetmeksizin her iki cinste de görülmesi olası bir hastalıktır. Genetik yönü olan bu sağlık probleminin anne ya da babanızda olması demek sizde de oluşması olasılığını güçlendirir. Bu açıklamadan varis hastalığı kesinlikle sizde de oluşacaktır şeklinde anlaşılmamalıdır. Ama genetik yatkınlığı olmayan kişilere göre sizde görülme olasılığı daha fazladır denebilir. Bu neden dışında yaşam tarzının etkisi de çok önemli bir etkendir.

Varis Oluşumunu Etkileyen Faktörler

Varis hastalığı genellikle genetik olarak yatkın olma durumuna bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Ancak bu durumdan farklı olarak kişinin yaşam tarzı ve iş hayatı önemli etkenler arasındadır. Örneğin hareketsiz bir yaşam tarzı ya da uzun süreler ayakta durmayı gerektiren işler bu hastalığa yakalanma riskini arttırmaktadır.

Genetik Yatkınlığı Olan Kişiler Neler Yapmalıdır?
Varis Teşhis Aşaması

Varis hastalığı ortaya çıkan bir damar hastalığıdır. Bu nedenle hastalığın teşhisi için bir sağlık kuruluşuna başvurmak gereklidir. Sağlık kuruluşunda kalp ve damar hastalıkları kısmında muayene olmalıdırlar. Hasta olan kişilerde gözle görülebilen bir şekilde damarlar cilt üzerinde görülebilen bir duruma gelir. Bu damarlar bacaklarda kaşıntılar, ağrılı durumlar ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle kişi muayene olmadan önce 4-5 dakika kadar ayakta durdurulur. Muayene ortamı ışıklandırması yüksek olan bir ortamda yapılır. Çünkü muayeneyi yapan doktor şişkinlik durumuna gelen damarları görmelidir. Bunların dışında birtakım tetkikler yapılarak teşhis gerçekleştirilir.
" } ] }