{ "title": "Varis Skleroterapi", "image": "https://www.varis.gen.tr/images/varis-skleroterapi.gif", "date": "19.01.2024 13:50:35", "author": "merve ekmen", "article": [ { "article": "Varis Skleroterapi, Varis, Bacak derisinin altındaki toplardamarlardaki genişlemeye varis denir. Bacaklarda bulunan toplardamar kirli kanı akciğerlere ve kalbe temizlemesi için yer çekiminin ters yönünde taşıyan damarlardır. Yukarı doğru akımın sağlanabilmesini kolaylaştıran ve aşağıya doğru kanın toplanmasını engelleyen bu damarların içinde kapaklar vardır. Kan ve bacak kaslarının çalışması bu kapakların yardımı ile tek yönlü olarak yukarı ilerler. Fakat kapaklarda hasar oluştuğunda kanın yer çekimi ile aşağıya doğru basınç oluşturması ile yüzeysel toplardamarlarda varisler meydana gelir.

Varis tedavisinde skleroterapi ise varis veya kılcal damar şeklindeki varisleri yok etmek için damar içine bir solüsyon enjeksiyonu uygulamasıdır. Skleroterapi ince iğnelerle damar içine girilip ilaç verilmesi ile yapılır. Cerrahi ve anestezi bir kesi gerekmez. Skleroterapi yönteminde damar içinden çalışılarak sınırlı endotel hasarı oluşturulur ve basınç uygulanmasıyla bu damarların birbirine yapışması sağlanır. Tedavi sonrasında etkisi yok olmuş bozuk damar vücuttan atılarak, bu damarların sağlam damarların üzerindeki baskısının azalmasıyla toplardamar daha etkili çalışır. Tedavi sırasında çok ince iğne kullanılarak, hastalıklı varis damarının içine, damar yüzeyini tahrip edici sklerozan bir madde verilmesi oluşturmaktadır. Sklerozan madde varis damarı yüzeyine hasar vermekte ve yapılan kompresyonla beraber varisli damarın bütünlüğü kaybolmaktadır. Varisli damarın içine kan dolmadığı için görünmez hale gelir ve daha sonra vücut tarafından yok edilir. Çok ince iğneler kullanıldığı için fazla ağrı vermiyor. Varisli alanın genişliğine göre enjeksiyon sayısı ve tedavi seansı değişiyor. Tedavinin seanslar şeklinde yapılmasının sebebi ise enjeksiyon neticesini görerek, kalan varisli alanın tespit edilmesi ve yeniden enjeksiyon yapılabilmesi yönünden gerekli olmasıdır. Her seans yaklaşık olarak 15-45 dakika arasında değişmektedir. Uygulamadan sonra 7-10 gün basınçlı çorap kullanılır ve bu süreçten sonra kişi günlük yaşamına dönebilir.

Skleroterapi Uygulanması

Skleroterapiye başlanmadan önce çıplak gözle ve veinlite denilen özel bir varisli damarları gösteren cihaz ile muayene yapılır. Muayeneden sonra toplardamarın durumunu ve varislerin kaynağını tam anlamıyla değerlendirmek için venöz renkli Doppler ultrasonografi (Kan akımının hızı ve yönü, damarların yapısı hakkında bilgi verir.) uygulanır. Her kılcal damar varislerinde bu uygulama gerekmez fakat diğer bütün varislerde bu uygulama yapılmaktadır. Daha sonra skleroterapi seansları başlar ve uygulama için enjektörler, iğneler, skleroterapi için kullanılacak bandajlar, ilaçlar hazırlanır. Skleroterapi için çok çeşitli solüsyonlar kullanılır. Uygulama dozu toplardamarın büyüklüğüne göre ayarlanır ve işlemden sonra bandaj ve varis çorabı kullanılır. Uygulamadan sonra hastaların şikâyetlerinde ve varislerin görünümlerinde %80 düzelme olur.

Skleroterapi Yönteminin Uygulanmaması Gereken Durumlar
Skleroterapide Oluşan Yan Etkiler Nelerdir?
" } ] }