{ "title": "Varis Tedavisi", "image": "https://www.varis.gen.tr/images/varis-tedavisi.gif", "date": "23.01.2024 04:25:16", "author": "Nagihan Öztürk", "article": [ { "article": "Varis tedavisi, Varis bacaklarda derinin hemen altında bulunan toplardamar yayılmalarıdır. Toplardamarlarda meydana gelen deformasyon bacaklarda ağrı, sürekli yorgunluk hissi ve şişlik gibi ağrıları meydana getir ve zamanla bu ağrılar sürekli olur. Hastalıkta tanı ve tedavi süreci geciktikçe hastalık ilerlemeye başlar ve damarlarda çirkin görüntüler meydana gelir. Varis hastalığında birçok tedavi yöntemi vardır.

Varis İlaç Tedavisi Nasıl Yapılır?

Aslında varis hastalığında ilaç tedavisi yoktur. Doktorun önerileri doğrultusunda kullanılan hiçbir ilaç varis olan damarı yok edemez ancak hastanın ağrılarının giderilmesi ve şişliklerin azalmasını sağlamak için kullanılır. Varis hastalığında ilaç destek tedavi amaçlı kullanılır ve hastalığı hiçbir zaman yok etmez. Varis hastalarına önerilen idrar sökücü ilaçlar çok ciddi bacak ödemi olduğunda kısa süreli kullanmalıdır. Uzun süre kullanımlarda tehlikeli olabilir.

Antibiyotikler varis yarası olan hastalar kullanabilir. Lokal olan yaraya sürülecek veya ağız yoluyla alınacak tedavilerde kullanılır. At kestanesi tohumu varisi aşırı ilerlemiş hastalarda şikâyetini azaltmak amacıyla kullanılması önerilir. Aspirin ve kan sulandırıcılar varis pıhtısı yüksek olan hastalıklarda yara yeri iyileşmesini sağlamak pıhtıyı eriterek yok etmek için kullanılır.

Basınçlı Özel Varis Çorapları

Varis çorapları hastalar giymekte çok memnun değil ve kullanılması gereken sürede kullanmadan çorap çıkarmaktadır. Basınçlı özel varis çorapları hastalar farkında değiller ama tedavide oldukça önemli yere sahiptir. Varisi olan hastalar kendi kafalarına göre gidip herhangi bir basınçlı özel varis çorabı alamaz. Varis çoraplarının birden çok çeşidi mevcut olup hastanın muayenesi ve tetkikleri sonucu doktor tarafından belirlenen dereceye göre varis çorabı alabilir. Varis çoraplarını medikal firmalarından rahatlıkla bulunabilir. Bunu kullanmaya başlayan hastalarda nedeni tam olarak bilinmeyen çalışmayan kapakçıkların yerine ayak ucundan kalbe doğru kan pompalamaya çalışır. Hastanın kas dokusuna oldukça destek sağlar. Eğer hastanın bacağında ödem veya şişlik var ise bu şikâyetlerin kısa sürede geçmesini sağlar.

Varis Sklerotapi (Varislere İğne Tedavisi)

Hastada bulunan varisleri veya kılcal damarları temizlemek için damar içine bir solusyon enjeksiyonudur. İnce iğnelerle kalp ve damar cerrahi uzmanı tarafından damar içerisine girilerek ilaç verilmesi ile yapılan bir tedavi yöntemidir. Bu tedavi için herhangi bir anestezi veya bir kesi olmasına gerek yok. Bu işlem yapılmadan önce hasta kalp ve damar cerrahi uzmanı tarafından muayene edilmeli kesin tanı için renkli doppler çekilmelidir. Doppler sonucu değerlendirildikten sonra varsa varis hastaya sklerotapi uygulanır. Özel bir hazırlığı yok sklerotapi için ince iğne, enjektörler, doktorun reçete ettiği ilaçlar ve bandajlar kullanılır. İşlemden önce hastanın bacağına kırmızı ışıklı bir cihaz yardımıyla işlem yapılacak kılcal damarlar belirlenir ve kalemle işaretlenir. Skleroterapi işlemi için birden çok solüsyon kullanılır. Bu işlemin uygulama dozajını varis büyüklüğüne göre doktor belirler. İşlem bitikten sonra hastaya bandaj takılır ve varis çorabı ile bir süre kullanılması önerilir. Skletorapi işlemi yaklaşık 20-30 dakika gibi bir zaman sürer. Yapılacak tek seansla hastanın kılcal damarları yok olmaz. 3-4 seans sonra hastanın şikâyetleri geçer. Bu işlem sonrası hasta 3 saat dinlendikten sonra günlük işlemlerine devam eder.

Endovenöz Lazer Ablasyon ile Varis Tedavisi Nasıl Yapılır?

Endovenöz lazer tedavisi 2000'li yıllarda büyük oranda varis meydana gelen damarların tedavisi dönüm noktası olmuştur. Toplardamarlarda oluşan varisi endovenöz lazer ile tedavisini yapar. Lazer yöntemi sızıntı olan damarların ameliyatla ameliyatla alınmasına olanak sağlar. Varis olan bölgesinde damar içine anjiyo yapılarak lazer ışınları ile sıkıntlı kapağın damar içerisinde kapatılmasını sağlar. Böylece lazer ışınları ile kapatılan damarlardan varislerin içine kaçak meydana gelmez, lazer ışınları ile kapatılan damarlar zamanla vücutta yok olur. Varis ortadan kalktığına göre diğer sağlıklı venler kan dolaşımını üstlenerek bacağın venöz dolaşımını olanak sağlar. Lazer işlemini kalp ve damar cerrahi uzmanı ile girişimsel radyoloji uzmanları tarafında yapılmakta. Lazer işlemi 1 saat sürer ve hasta tedaviden 1 saat sonra ayağa kalkabilir. Hasta herhangi bir iz veya dikiş izi bulunmaz. Cerrah ameliyata göre oldukça başarı oranı yüksektir.

Varisli Damarların Ciltten Girilerek Radyofrekans ile Ablasyonu (VNUS)

Toplardamarların koter kullanılarak varislerin kapatılmasının sağlayan bir yöntemdir. Bir Uzman tarafından ultrason eşliğinde diz altında toplardamar bulunarak girişim yapılır ve yine ultrason eşliğinde femoral vene yakınlaştığı yerde 1-2 santim aşağıda olacak şekilde yerleştirilir. 1-2 litre serum ile sulandırılmış anestetik madde toplardamar boyunca enjekte edilir. Tıp dilinde buna tümesan anestezi denir. Tümesan anestezi sayesinde hasların acı çekmesinin koter etkisi ile yoğun derecede ısınan damarların çevresindeki dokuların yanmasını önler. İşlem esnasında ısınan kateter yakılacak damar işlem yapıldıktan sonra geri çekilir ve kapatılır.
" } ] }