{ "title": "Varis Tedavisinde Köpük Yöntemi", "image": "https://www.varis.gen.tr/images/varis-tedavisinde-kopuk-yontemi.gif", "date": "20.01.2024 01:02:00", "author": "merve ekmen", "article": [ { "article": "Varis Tedavisinde Köpük Yöntemi, Varis, yüzeysel toplardamar hastalığıdır. Toplardamarın şişmesi ve genişlemesi sonucuyla oluşur. Varis tedavisinde kullanılan köpük yöntemi, sklerotreapi (İlaçla kurutma yöntemi) yönteminin gelişmiş halidir. Bu uygulamada klasik olarak kullanılan ilaç uçlarından birbirine tutturulmuş iki enjektör yardımı ile havayla karıştırılıp köpük haline getirilir. Elde edilen köpük çok ince iğne yardımı ile damar içine verilir. Köpürtülerek verilen ilaç sayesinde varisli damar büzülerek yok olur. Bu uygulamadan sonra bacak sarılır, birkaç gün sonra çıkarılır ve onun yerine 1-6 hafta arasında değişiklik gösteren varis çorabı giyilir. Bu uygulama bacaktaki varisler ameliyattan sonra kalan veya tekrarlayan varisler için uygundur.

Varis Tedavisinde Köpük Yöntemi Uygulanması

Köpük uygulaması yapılmadan önce renkli Doppler ultrasonografi ile varis ve varise sebep olan damarlar belirlenir. Köpük uygulaması birkaç şekilde yapılabilir. Bunlardan ilki kesi yapılmadan varise ve varise sebep olan damarı ultrasonografi ile görerek bir iğne veya kateter (Plastiki ince hortum) yerleştirilir. İğnenin gireceği bölgeyi uyuşturmak için lokal anestezi yapılır. Daha sonra yerleştirilmiş olan kateterden, köpük şekline getirilmiş olan ilaç varisli damarın içine enjekte ederek damar köpükle doldurulur. Sonra kateter damardan çekilerek, bacak bandajlarla sarılır.

Çok fazla kullanılmayan diğer bir uygulama ise ayak bileğinden anesteziyle uyuşturularak küçük bir kesi yapılır ve varise sebep olan damar bulunarak içine kateter yerleştilir ve ardından damar içine köpük doldurulur. Kateter çıkartılarak, kesi dikilir ve bandajla sarılır. Köpük yöntemi uygulamasından sonra birkaç gün içinde sargılar çıkar ve 4-6 hafta varis çorabı kullanılır. Çorap veya sargı kullanılmadığı zaman köpük olan damarın içinde pıhtı gelişir ve bu neden dolayı ağrı, kızarıklık, sertlik ve morluk olup iyileşmesi uzun sürer.

Köpük Tedavisinin Avantajları
Köpük Tedavisinin Yan Etkileri Nelerdir?
" } ] }